Ultima oră

Preoții care cer bani pentru înmormântări sau căsătorii pot fi dați afară din biserică.

Preoții care cer bani pentru înmormântări sau căsătorii pot fi dați afară din biserică. Unde îi poți reclama?
Preoții care cer bani pentru a oficia o înmormântare sau căsătorie pot fi caterisiți, iar credincioșii pot reclama astfel de situații direct la Patriarhia Română, pe adresa de mail destinată special sesizărilor venite de la enoriași.
Cei mai mulți români sunt convinși că banii pentru preoți sunt obligatorii în cazul unei căsătorii sau pentru o înmormântare, mai ales că respectivele tarife sunt afișate în majoritatea parohiilor.
În realitate, oamenii nu sunt obligați să plătească absolut nimic, iar singurele contribuții bănești pentru biserică sunt ajutoarele financiare pe care enoriașii le pot achita de bună voie, iar în schimbul lor trebui să primească și chitanță, scrie Mesagerul Hunedorean.
De fapt, preoții care cer bani pentru o cununie sau înmormântare sunt pedepsiți de Biserica Ortodoxă Română, iar asta poate ajunge până la caterisirea lor.
Potrivit purtătorului de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu, preoții care cer bani pentru înmormântări pot ajunge chiar să-și piardă parohia. Există sancțiuni care pot merge de la simpla mustrare, verificări periodice, până la mutarea disciplinară din parohie sau chiar caterisire în cazurile extreme.
Cu toate acestea, există situații în care oamenii susțin că nu au auzit de această hotărâre sau că nu o pot respecta din diverse motive. Astfel, apare o problemă de comunicare și de informare a enoriașilor cu privire la regulile și cerințele bisericii.
Toate cazurile pot si sesizate Patriarhiei pe mail
Aceste restricții și reguli privind colectarea banilor de către preoți în cadrul serviciilor funerare pot varia de la biserică la biserică.
De aceea, este întotdeauna recomandabil să consultați surse oficiale sau să vă adresați autorităților bisericești locale pentru informații precise și actualizate despre această problemă.
În concluzie, contribuțiile bănești cerute de biserici nu sunt obligatorii, ci reprezintă doar ajutoare financiare oferite de enoriași bisericii de bună voie. Există sancțiuni pentru preoții care cer bani în mod abuziv și este important ca aceștia să respecte regulile și cerințele legale și etice.
Cu toate acestea, este nevoie de o mai bună informare și comunicare între biserică și enoriași pentru a evita eventualele neînțelegeri și probleme în această privință. Toate cazurile în care oamenii sunt forţaţi să plătească pot fi reclamate Bisericii Ortodoxe Române (biroul.sesizari@patriarhia.ro).
Sursa: StirilePROTV

Observ-Tot

Bine ați venit la observ-tot.ro, sursa dvs. de știri de încredere și actualizări relevante! Suntem dedicați să vă oferim informații precise, imparțiale și de înaltă calitate, acoperind o gamă largă de subiecte și evenimente din diverse domenii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button